Streekgerecht uit Luik

foto Bouletten in Luikse saus
Deel

Bouletten op Luikse wijze

Ingrediënten:

Voor de bouletten:

1 kg varkens-/rundgehakt
1 ui
2 eieren
4 eetlepels chapelure
4 witte boterham
men in melk geweekt

Voor de saus:

4 uien
4 eetlepels bruine suiker
4 eetlepels rode wijnazijn of gewone azijn
2 eetlepels rozijnen
Luikse siroop
kruidnagel, jeneverbes, laurier, tijm
rundblokje of rundpasta
bruine maizena express of ander bindmiddel

Bereiding:

Voor het vlees:

Week het brood in wat melk en knijp goed uit.
Bouletten op Luikse wijze
Snij de ui fijn.
Voeg de ui, brood, chapelure en eieren aan het gehakt toe.
Bouletten op Luikse wijze
Meng goed, proef en kruidt eventueel bij met peper en zout.
Vorm de bouletten en bak ze in een pan tot ze mooi bruin zijn.
Bouletten op Luikse wijze
Bouletten op Luikse wijze
Leg ze in een braadslede of ovenschotel en zet 25 min in de oven op 200 graden.
Bouletten op Luikse wijze

Voor de saus:

4 uien fijn snijden en donkerbruin
aanstoven (net niet verbrand) in de pan waar de bouletten in zijn voorgebakken.
Bouletten op Luikse wijze
Voeg 4
eetlepels bruine suiker toe en laat karameliseren.
Bouletten op Luikse wijze
Blus met 4 eetlepels azijn.
Voeg 500 a 600 ml water toe.
Doe in een ketel.
Laat 15 tot 20 min koken tot de uien goed gaar zijn.
Mix de saus lichtjes (de uien mogen nog wat grof zijn
).
Bouletten op Luikse wijze
Kruidt met p&z, 2 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 2 blaadjes laurier, takje verse tijm, blokje rundpasta.
Bind de saus met een sausbinder tot gewenste dikte.
Voeg een eetlepel
Luikse siroop en 2 eetlepels rozijnen toe.
Doe de bouletten bij de saus en laat ze in de saus nog eens 20 min garen in de oven.
Bouletten op Luikse wijze
Proef en werk af met eventueel wat extra siroop, azijn, peper of zout naar eigen smaak.
Serveer met verse frietjes en verse mayonaise.

www.uiteigenkeuken.be

 

Deel dit recept:
Hits: 7660